Renovatie ruiterpad Dijkgatbos versterkt beleving IJsselmeerkust
Midden in het polderlandschap van Wieringermeer in de kas bij Kwekerij Siem Munster praten Sandra Munster en Gitte Lont enthousiast over de grondige renovatie van onder meer het ruiterpad in het Dijkgatbos. Daarmee is de jarenoude paardencrosstraditie ‘Dijkgatboscross’ nieuw leven ingeblazen. Een recreatief én sportief crosscountrytraject waar liefhebbers op afkomen uit alle windstreken.
De Kop Werkt!, het samenwerkingsverband van gemeente Hollands Kroon, Schagen, Texel, Den Helder en de provincie Noord-Holland, zorgde voor een financiële bijdrage van 12300 euro, als onderdeel van het project ‘IJsselmeerkustbeleving’. Door recreatief ruimtegebruik toe te staan langs de kuststrook tussen Den Oever en Middenmeer wordt het toerisme aan en in de omgeving van de IJsselmeerkust versterkt.
We moeten iets doen!
‘’Het begon in het voorjaar van 2018”, begint Munster. ‘’Iedere dinsdagochtend rijden wij met een clubje op onze paarden in het bos”, voegt Lont toe, die twintig jaar geleden na haar studie tot dierenarts naar de Wieringermeer verhuisde. “Wij reden samen door het bos, dat er steeds slechter bij lag en dachten: we moeten iets doen!” Munster: “Staatsbosbeheer, eigenaar van het bos, had geen budget, maar wij waren vastbesloten een manier te vinden. Het bos liep leeg, dat was zonde. Als wij het niet deden, wie dan wel?”
Strijd tussen land en water
Zo ontstaat ‘Commissie Dijkgatbos’, bestaande uit vier enthousiaste ruiters en tevens leden van de Wieringermeerruiters, allen woonachtig in de Wieringermeer. Naast Munster en Lont zijn dit Ellis van Mook, voorzitter van de rijvereniging en Frans Janssen, die net als Lont vlakbij het bos woont. De commissie gaat te werk onder het thema ‘Strijd tussen land en water’. Munster: “Het bos is natuurlijk ontstaan na het onder water zetten van de polder in 1945. Er werden door de Duitsers twee gaten in dijk van de Wieringermeer geblazen waarna het water de polder instroomde.”
Samenwerking zorgboerderijen regio
Lont: “De meeste werkzaamheden in het bos zijn gedaan voor 15 maart, de aanvang van het broedseizoen.” Ze legt uit dat het gemengde bos dat gelegen is ten noordoosten van Wieringerwerf en een oppervlakte van 1,5 vierkante km beslaat, grondig onder handen moest worden genomen. Munster vult aan: “Begonnen is met het weghalen van stronken, het vervangen van duikers en het vlakken en ophogen van paden. Waterpartijen zijn uitgebaggerd en hindernissen gemaakt, veilig en diervriendelijk. Dit alles in nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer. Bij het maken en schilderen van de hindernissen is de samenwerking gezocht met zes zorgboerderijen uit de regio: de Parelhoenderhoeve, Zorgboerderij Dijkgatshoeve, Zorgboerderij George Morris, Zorgboerderij Meerhoeve, Hoeve van Jan en Lies Tanja en de Cormeij Hoeve. Zo betrekken wij mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ook hier is rekening gehouden met het thema met bijvoorbeeld een doorgezaagde boot als hindernis.”
Naast de bijdrage van De Kop Werkt! mocht de commissie rekenen op de steun van de Rabobank, De Hollands Kroonse Uitdaging, Rotary Wieringerland, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Lions Club Wieringen/Wieringermeer en de gezamenlijke rijverenigingen in de regio.
Vaste hindernissen
Een week voor de Dijkgatboscross, in het laatste weekend van juni, zijn de laatste puntjes op de i gezet. De traditie die twee jaar niet heeft kunnen plaatsvinden in het bos door de te natte omstandigheden, kent een wedstrijdparcours van twee tot tweeënhalve kilometer. Het jaarrond vrij te gebruiken ruiterpad is vier kilometer. Het parcours heeft vaste hindernissen. Op 30 juni is de aanvang op het hoofdterrein met dressuur en hindernissen en wie zich kwalificeert mag meedoen aan het crossparcours. “Een echte sport in opkomst”, weet de dierenarts. “Het kent veel deelnemers die overal vandaan komen. De inschrijving begon 14 april en nog voor de middag van 15 april was het maximaal aantal deelnemers van honderd bereikt.”
App
Via de app ‘2 discover’ worden bezoekers van de IJsselmeerkust sinds juni 2019 op twaalf punten geïnformeerd over de geschiedenis van het gebied. Op het punt in het Dijkgatbos vertelt Sandra Munster in een filmpje over het gebied en de geschiedenis.
Tekst: Tekstgenoten
Fotografie: Bertil van Beek