Aftrap Rabo-AZ Foodtour

De AZ-selectie is dinsdagochtend 5 maart verdeeld over 65 basisscholen in Noord-Holland om de aftrap te doen van de Rabo AZ Foodtour. De Foodtour is een compleet interactief lesprogramma voor groepen 7/8 waarin voedsel en gezonde voeding centraal staat. De Kop Werkt! heeft een financiële bijdrage geleverd aan dit project.

Maar liefst 100 klassen duiken in thema’s als gezond eten, etiketten lezen en sportvoeding. In de gemeente Den Helder doet OBS de Dijk mee. In de gemeente Schagen de Burgemeester de Wildeschool in Schagen, Sint Josephschool in Burgerbrug en de St. Jozefbasisschool in ’t Zand. En vanuit de gemeente Hollands Kroon gaan de De Sluis in Anna Paulowna, Obs ’t Span in Den Oever, Obs de Mient en de Snip uit Nieuwe Niedorp, Obs de Triangel en De Zilvermeeuw uit Wieringerwerf, RKBS de Marnix in ‘t Veld en Obs de Peppel in Middenmeer op ontdekkingstocht.

Elke les behandelt een actueel voedsel- of gezondheidsthema. Gezond eten is belangrijk voor profvoetballers, maar zeker ook voor kinderen. Met filmpjes van AZ-spelers, trainers en voedingsdeskundigen wordt de lesstof aan de klas voorgeschoteld. Vervolgens voeren de leerlingen de opdrachten uit, vastgelegd in vlogs, waarmee ze kans maken op een Foodclinic bij AZ.

Dankzij GreenPort Noord-Holland Noord en LTO Noord kunnen klassen een teler in de buurt bezoeken. Hier leren ze dat er veel voedingsproducten die ze eten gewoon uit Noord-Holland komen. Marbel de Graaf-Montsma, bestuurslid van LTO Noord: “De agrarische sector is beeldbepalend in Noord-Holland. Met ruim 5000 agrarische bedrijven zijn wij een ‘proeftuin’ voor Nederland. Zo leuk dat we kinderen dit nu ook kunnen laten beleven.”

Vier Noord-Hollandse Rabobanken ontwikkelden de Rabo AZ Foodtour samen met AZ Alkmaar en Greenport Noord-Holland Noord. Begin dit jaar sloten de zes gemeenten van JOGG- regio Noord-Holland en GGD Hollands Noorden zich aan.  En nu is LTO Noord ook aangesloten. “Deze samenwerking zorgt ervoor dat we het lesprogramma inhoudelijk nog sterker kunnen maken”, sluit Bob van der Hout, directeur Food & Agri bij de Rabobank af.