Blauwalgvrij zwemmen bij Lutjestrand

Blauwalgvrij zwemmen bij het Lutjestrand kan vanaf deze zomer. Het Lutjestrand krijgt namelijk een zwembassin in het Amstelmeer. Op die manier is blauwalgvrij zwemmen gegarandeerd. Het water in het bassin wordt namelijk continu ververst met water uit een diep punt van het Amstelmeer. Het bassin wordt langwerpig met een steiger van gerecycled kunststof dat op hout lijkt. Aan de binnenzijde kunnen mensen veilig zwemmen; aan de buitenkant kun je aanmeren met een sloep. De bouw van het bassin start in januari 2021. Volgens planning kan er deze zomer in gezwommen worden.

Het bassin

Het bassin wordt gerealiseerd bij het zandstrand van het Lutjestrand. Zodra het zwembassin is aangelegd, krijgt het verdere gebied van het Lutjestrand ook nog een opknapbeurt. Zo worden er nieuwe fietsenrekken geplaatst en worden er speeltoestellen neergezet. Het bassin is ongeveer net zo groot als het zandstrand van het Lutjestrand. Aan de binnenkant van het bassin komt een aantal drijvende steigers te liggen, waar men op kan recreëren. De kopse kant van het bassin wordt 119 meter lang, de twee zijkanten worden 63 meter en 96 meter. De steiger krijgt een looppad van 2 meter breed.

 Blauwalg

Al jaren wordt het zwemwater aan het Lutjestrand gekweld door blauwalg. Hierdoor kan er vaak niet in worden gezwommen in de zomer, terwijl veel mensen juist graag recreëren op deze plek. Daarom is dit plan bedacht en kan er veilig in het bassin worden gezwommen.

Het ontwerp

Het ontwerp voor het zwembassin is tot stand gekomen uit alle suggesties die zijn gedaan tijdens bijeenkomsten met ondernemers, omwonenden en gebruikers van het strand. Het ontwerp is gemaakt door HB Advies; Klein Wieringen is de aannemer van het project.

Projecten Amstelmeer-IJsselmeer

In het project vaarroutenetwerk Amstelmeer-IJsselmeer van De Kop Werkt! wordt onder andere ook gewerkt aan een nieuwe traillerhelling bij de Ulkesluis en een kunstroute langs de vaarroute Amstelmeer-IJsselmeer. Afgelopen jaar is voor dit project ook het Slootdorperbos opgeknapt en zijn er steigers langs de vaarroute geplaatst en opgeknapt. Daarbij is er een douchegelegenheid op het surfstrand van het Amstelmeer gemaakt.