Nieuwe uitstraling voor entree De Koog
Onder de werknaam ‘Revitalisering De Koog’ maken John en Durjet van Beek van ‘Vis van Beek’ zich samen met een aantal andere enthousiaste ondernemers hard voor een nieuwe uitstraling van panden in het centrum van het Texelse dorp. De gemeente ontfermt zich over het opknappen van de openbare ruimte van het duindorp. Het project is het resultaat van een samenwerking tussen bewoners en ondernemers en wordt mogelijk gemaakt door De Kop Werkt!, de gemeente Texel en Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT), in samenwerking met de Dorpscommissie, Texels Ondernemers Platform (TOP) en Ondernemersvereniging Koog aan Zee.
John en Durjet van Beek woonden in hetzelfde studentenhuis, toen de vonk oversloeg. Ze studeerden aan de Agrarische Hogeschool om als tuinbouwingenieurs tot de ontdekking te komen dat ze niet elke dag aan wilden sluiten in de file. “Het roer moest om”, vertelt Durjet. Zo gezegd, zo gedaan. “Uit Hazerswoude, Zuid-Holland, vertrokken we achttien jaar geleden naar Texel, nadat we in een vakblad een advertentie ontdekten waarin deze zaak te koop stond.”
Wensen omgezet in beleid
“Onze gezamenlijke wensen als ondernemers krijgen steeds meer gestalte”, zo vertelt het echtpaar dat met hun viszaak aan de Dorpsstraat is gevestigd, aan het plein en pal tegenover de kerk en oude pastorie. Durjet: “Verschillende collega’s zijn al aan de slag gegaan met het vernieuwen van de buitenkant van panden en terrassen én het aanpassen van de reclame-uitingen. Vooral door de vele borden zag je de straatjes dichtslibben. Het mooie is dat een aantal van onze gezamenlijke wensen wordt omgezet in beleid. Dat komt de uiteindelijke leefbaarheid ten goede.”
Donkergroene kozijnen
“Wij hebben de binnenkant van onze zaak twee jaar geleden grondig verbouwd”, vertelt Durjet. De eigenaren hebben net als de andere ondernemers het nieuwe project omarmd. John: ”Nu krijgen we de kans om de buitenkant van ons pand aan te pakken. De gevels boven de serre worden wit gestuct, er komen donkergroene kozijnen met rode dakpannen en groene luikjes voor de ramen.” Andere winkels die deel uitmaken van het project dat vijftig procent van de kosten dekt, met een maximum van 10.000 euro, zijn onder andere: kleding- en badmodezaak Beach Active, Restaurant de Taveerne, woonwinkel Zilt en Zo, Sportshop Texel en Drogisterij Dio Mets.
Visserijfamilie
Sinds 2001 runt het echtpaar, tevens de trotse ouders van drie kinderen van 13, 18 en 21 jaar, de viszaak. De keuze voor vis was destijds een voor de hand liggende, aangezien Durjet uit visserijfamilie Bolt komt. In de zaak, die open is van half maart tot half november en ruim honderd zitplaatsen telt, kan vis worden gekocht maar de belangrijkste pijler is het restaurant, waar plateservice wordt geserveerd. Vis die er gretig aftrek vindt is kabeljauw, poon en schol. John: “Allemaal duurzaam, geen kweek. Vooral de Duitse gasten vormen een groot deel van onze vaste klantenkring”, zegt John, terwijl hij uitkijkt over het plein waar de gemeente bankjes om een boom plaatste.
Nooit meer weg!
“Ook is de herinrichting van de Brink afgerond, een mooi en duinachtig gebied bij de entree, met wandelpaden, zo vanaf het strand.” Na de zomer gaat de gemeente verder met de andere kant van de Brink en zal onder meer het water met elkaar worden verbonden én de gemeente buigt zich dan ook over het opknappen van het schoolplein, de Passage en het deel in de Dorpsstraat naar de Lidl. Kleinere zaken als paaltjes, kapotte tegels en vuilnisbakken zijn al aangepakt. Enthousiast besluit John: “Het duindorp wordt in ere hersteld. Wij gaan hier echt nooit meer weg!”
Tekst: Tekstgenoten
Fotografie: Bertil van Beek Fotografie