Coördinator leren en ontwikkelen Gerard Hofmeijer van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), afdeling Waterketen, is er stellig over: nog nooit eerder had hij zoveel aanmeldingen van stagiaires als na het verspreiden van een artikel uit de Techniek- en coachingsagenda. Als coördinator Leren en Werken van de afdeling Waterketen was hij persoonlijk verantwoordelijk voor die verspreiding: het bleek een gouden greep. “Bij twee van die stagiaires is een leerzame stagetijd bekroond met een baan”, aldus Gerard.
Het interview met Maud van Ockenburg, die in de Techniek- en coachingsagenda over haar baan bij het HHNK vertelde, bleek een ‘lifechanger’ voor zowel de 22-jarige Bryan Dekker uit Schagen als de 20-jarige Mark Niezen uit Den Helder. Beide jonge mannen studeerden aan de Techniekcampus, en waren op zoek naar een stageadres. Het verhaal maakte nieuwsgierig en onafhankelijk van elkaar besloten ze te reageren.
Geen idee over HHNK
“Heel eerlijk, ik wist niet zo goed wat er allemaal gebeurt bij HHNK”, zo bekent Bryan. Mark beaamt dat hij ook geen idee had wat werken bij het waterschap precies inhoudt. Maar het interview in de Techniek- en coachingsagenda sprak aan en inmiddels weten de mannen dat HHNK zorgt voor droge voeten, voldoende en schoon water voor 1,2 miljoen Noord-Hollanders boven het Noordzeekanaal en op Texel. Sterker nog: samen met vele collega’s gaan zij er in hun nieuwe baan voor zorgdragen dat zuiveringen, gemalen, inlaten en spuisluizen hun werk blijven doen. En zij nu dus medeverantwoordelijk zijn voor die droge voeten, voldoende water en dat schone water. De standplaats wordt cluster Noord en de basis is de zuiveringsinstallatie bij Den Helder.
Oefenschakelkast
Bryan heeft werktuigbouwkunde gestudeerd en Mark koos voor elektrotechniek. Mooie studies waarbij de opgedane kennis tijdens de stageperiode in een gezamenlijk project werd getoetst. Samen maakten ze een oefenschakelkast van een pompinstallatie waarbij Mark verantwoordelijk was voor de elektrische installaties en Bryan de werkbouwkundige kant voor zijn rekening nam. Ze kijken er met trots op terug, want de elektrische schakelkast en de pompinstallatie blijft als oefengemaal voor nieuwe stagiaires, nieuwe medewerkers en als oefeninstallatie in gebruik en de installatie is zo gemaakt dat er ook nog andere pompen en PLC-programma’s geïnstalleerd kunnen worden.
Geen dag hetzelfde
Op de vraag of ze het spannend vinden om nu voor het ‘echie’ aan de slag te gaan, zijn ze eensgezind in hun antwoord. “Nee hoor”, aldus Bryan. “We zien het meer als thuiskomen. We hebben door de stage al onze collega’s leren kennen. En we weten wat voor soort werk we gaan doen en hebben in onze stagetijd best wat kennis opgedaan”, vult Mark aan. Ze hebben zin in hun nieuwe baan. Bryan: “Er is geen dag hetzelfde en je komt op heel veel verschillende plekken in Noord-Holland. We gaan onderhoud plegen en storingen verhelpen. We werken vaak in een team en soms zelfstandig. Het is heel divers werk en dat vinden we aantrekkelijk aan deze functie. Lekker buiten en veel sleutelen”, zo zegt Mark. Gerard legt uit dat bij HHNK altijd ruimte is om te leren, je zelf te ontwikkelen en te groeien. Zowel Bryan en Mark hebben er wel oren naar. Ze kunnen zich intern ontwikkelen via leertrajecten, maar ook een hbo-studie behoort tot de mogelijkheden.”
Agenda groeit uit tot magazine
Een rooskleurige toekomst voor de twee waterwerkers en ook de Techniek- en coachingsagenda krijgt een vervolg. Michael van Alderwegen die namens Tech@Connect leerlingen van middelbare scholen en mbo’s warm maakt voor het technisch onderwijs is een van de stuwende krachten achter de Techniek- en coachingsagenda. Verheugd vertelt hij dat in november een variant wordt uitgegeven op de agenda in de vorm van een magazine. “Daarin stellen zich zo’n 30 tot 40 bedrijven voor aan alle middelbare scholieren tussen de 12 en 18 jaar in Noord-Holland Noord. We praten over 3000 magazines die tevens gebruikt gaan worden als lesmateriaal tijdens loopbaanoriëntatie voor scholieren van 12 tot en met 18 jaar. Zelfs de basisscholen van Stichting Kopwerk en Meerwerf Basisscholen hebben belangstelling getoond. Het is mooi om te zien dat kinderen op jonge leeftijd zich bewust worden van de keuzes die ze kunnen maken. Techniek is tenslotte een belangrijk onderdeel van hun toekomst.”
Tekst: Tekstgenoten
Fotograie: Bertil van Beek