‘Kolhorn is prima uitvalsbasis voor recreant’

 

Na afronding Kolhornerbos vijf camperplekken in haven

De gemeente Hollands Kroon legt in samenspraak met het regionaal stimuleringsprogramma ‘De Kop Werkt!’ bij de afmeerplek ’t Groentje in Kolhorn vijf camperplaatsen aan. De stichting Waterrecreatie Kolhorn wordt uitbater. Een mooie koppeling van het vaarroutenetwerk van Alkmaar en West-Friesland voor sloepen waarbij het pittoreske en waterrijke Kolhorn de rol krijgt van ‘recreatieve verbinder’ tussen West-Friesland en de Kop van Noord-Holland.

In het voormalig vissersdorp Kolhorn is het ’s zomers een komen en gaan van bootjes die langsvaren en af- en aanmeren. Het oude plaatsje aan de Westfriese Omringdijk, met beschermd dorpsgezicht, is voor velen een toeristische attractie. “Kolhorn is een prima uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten door het uitgestrekte polderlandschap maar dus ook voor vaartripjes”, vertelt de voorzitter van stichting Waterrecreatie Kolhorn, Ed de Boer, die al vijf jaar nauw is betrokken bij de stichting die verantwoordelijk is voor uitbating van de campingplekken.

Kolhornerbos

Enthousiast vertelt De Boer dat in Kolhorn al aardig wat verbeterpunten zijn uitgevoerd. Terugblikkend: “Stichting Watertoerisme Kolhorn heeft in 2015 het eilandje bij de Ansjoviskade in Kolhorn, met steun van de provincie, gekocht. Hier is nu een havenkantoor met kiosk en cafetaria gebouwd, het beheer is overgenomen van de gemeente Hollands Kroon.” Verder roemt de voorzitter de veranderingen in het afgelopen jaar. Hij heeft het over het Kolhornerbos, dat is voorzien van een nieuw wandelpad en nu is aangesloten op het wandelnetwerk. In het bos zijn een natuurlijke speelplaats, hondenstrand en insectenhotel gecreëerd en er is een ecologische vijver met broedwand geplaatst. Het bos is ingezaaid met verschillende, bloemrijke mengsels om het bos ecologisch aantrekkelijker te maken. Oude picknickbanken zijn vervangen voor nieuwe en grotere exemplaren. Verder is de bestaande trailerhelling in het kanaal nabij ’t Groentje geheel vernieuwd en inmiddels klaar voor gebruik.

Kernpunt watertoerisme

“April vorig jaar kregen wij als stichting, die verder bestaat uit secretaris Rob Dresken en penningmeester Gerard Roosloot, de vraag vanuit de gemeente Hollands Kroon of we mee wilden werken aan de realisatie van de vijf camperplaatsen. De plaatsen worden gerealiseerd op ’t Groentje, de bocht van het kanaal in Kolhorn die ’s zomers gebruikt wordt om aan te meren en tevens de plek waar de plaatselijke bevolking ook regelmatig zwemt. Daar hebben wij uiteraard positief op gereageerd”, aldus de voorzitter. Inmiddels zijn de werkzaamheden begonnen. “De camperplaatsen zijn inclusief een plek voor een tank in de grond, voor de afvoer van het toilet van boten en campers met daarboven een stortbak.” Als de aanleg klaar is, kunnen de plaatsen gereserveerd worden. “Via campercontact.com of via de havenmeester Piet Tromp, die tevens de vaarroute in Kolhorn het kernpunt van het watertoerisme wil maken door een sloepenrace te organiseren.”

Rijk verenigingsleven

De Boer woont al twintig jaar aan de Westfriesedijk in Kolhorn. De van oudsher Amsterdammer zocht en vond rust en ruimte in het uitgestrekte polderlandschap. Zijn bestuurlijke ervaring leidde tot het werk voor de stichting Waterrecreatie Kolhorn, maar hier eindigt zijn vrijwillige inzet voor het dorp niet. “Ik ben ook nog penningmeester van de plaatselijke visvereniging. De verenigingen leven hier enorm. Van voetbal, muziek, handbal en toneel tot zang. Bijna iedereen in Kolhorn is op de een of andere manier ergens bij betrokken.” Van het waterrijke gebied geniet hij elke dag. “De Poldervaart loopt gewoon achter mijn tuin. Voor iemand die graag vist is dat erg fijn.”

Tekst: Tekstgenoten
Fotografie: Bertil van Beek Fotografie