Oudesluis nog fijner om te wonen en te recreëren

Met vereende krachten én subsidie

Ze zijn van het soort niet lullen maar poetsen. Onderling wordt het geregeld. De mores van Oudesluis. Contributies van sportverenigingen werden in het verleden gelijk getrokken, zodat ieder kind lid kon worden. Slopen, opknappen, verven, verbouwen het maakt niet uit voor welke voorziening: in Oudesluis is de gemeenschapszin tot uitdrukking gebracht in de liefde voor het dorp en voor elkaar.

Vanuit het samenwerkingsproject De Kop Werkt! van de vier gemeentes in de Noordkop en de provincie, kwam een half miljoen euro beschikbaar om Oudesluis een impuls te geven. Met de voorzitter van Algemeen Dorpsbelang Oudesluis Kees Doets, secretaris Cor Bijl en penningmeester van Voetbalvereniging Oudesluis, Piet Groot praten we aan de keukentafel over de liefde voor hun dorp, het rijke verenigingsleven en de prachtige nieuwe voorzieningen die met de financiële steun én de ontelbare uren van vrijwilligers het dorp naar een hoger plan tilden.

Gedateerde voorzieningen

Doets die van 1986 tot en met 1999 directeur was van de school in Oudesluis legt uit hoe tijdens een kennismakingsbezoek van burgemeester Van Kampen het balletje ging rollen: “Wij kwamen nooit om subsidies. En dat is opgemerkt, onder andere door haar.” Groot, die sinds 1979 in het dorp woont, vult aan: “We hebben zelf de voetbalkantine gebouwd en de kleedkamers. Voor de financiering gaven we onder andere obligaties uit in het dorp. Al onze voorzieningen raakten gedateerd. Onze voormalige dorpsschool is deels onze ontmoetingsruimte, maar ook daar was alles oud en toe aan vervanging. En reserves hebben we niet.”

Leefbaarheidsonderzoek

“Wij dorpsbewoners hadden wel wensen”, zo vult Bijl aan. De Rotterdammer streek 34 jaar geleden neer in het dorp om er nooit meer weg te willen. “In 2014 is in het kader van het 400-jarig bestaan een leefbaarheidsonderzoek gehouden onder de bewoners. De behoeftes van toen zijn voor een deel meegenomen in de plannen van nu. “Ja inderdaad voor een deel, want helaas kon aan de vraag om nieuwe woningen niet worden voldaan”, aldus Groot. “Onder meer de financiële crisis gooide roet in het eten. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel, op de 3,8 hectare grond is nu een prachtig park aangelegd waar alle wensen van de bewoners in terugkomen.”

Nieuw Polderpark

En mooi is het, het nieuw aangelegde Polderpark met zijn weidse uitzicht, wandelgebied, losloopplek voor honden, rolstoelvriendelijke vissteiger aan een idyllisch watertje, fitnessruimte in de vrije natuur en last but not least: de eigen boomgaard waar over een aantal jaren alle bewoners letterlijk de vruchten mogen plukken van de gemeenschapszin, die als een rode draad loopt door dit dorp met zijn ruim zevenhonderd inwoners.

De ontmoetingsruimte van de school -een deel is jaren terug al verbouwd tot een kleinschalig appartementencomplex- is ook flink onder handen genomen. De schoolse uitstraling en de gedateerde inventaris zijn vervangen door eigentijdse frisse kleuren en moderne meubelen. De keuken is vergroot en de vloerbedekking vervangen. En dan is daar de voetbalvereniging, inmiddels de trotse eigenaar van gloednieuwe kleedkamers en een prachtige sanitaire voorziening. “We hebben heel veel zelf gedaan dus er is nog geld over. Daarmee kunnen we de keuken ook nog gaan aanpakken”, aldus een trotse Groot.

Sjouwen, slopen en opbouwen

Wie denkt dat de inwoners van Oudesluis voor het grootste deel achterover hebben geleund tijdens al deze ingrijpende verbouwingen komt bedrogen uit. Doets: “Een half miljoen lijkt veel geld, maar is zo op. Hoe meer we zelf konden doen, hoe beter voor de portemonnee. Dus we hebben gedaan wat we altijd doen. Sjouwen, slopen en weer opbouwen. Met vereende krachten. Hoe het nu moet met de nieuwe aanwas? Momenteel onderzoeken we of we via collectief particulier ondernemerschap toch nieuwbouw kunnen realiseren. Dat zou voor ons de kers zijn op de taart!”

Tekst: Tekstgenoten
Fotografie: Bertil van Beek Fotografie