Parveen kijkt alleen nog maar vooruit

 

Ooit gestart om het tekort aan medewerkers in de horeca op het eiland Texel tegen te gaan, is de proefperiode van de horeca-opleiding van de Texel Academy wegen succes verlengd. De samenwerking tussen Horeca Texel, ROC Kop van Noord-Holland, TOP, UWV, woningbouwvereniging Woontij, de gemeente Texel en De Kop Werkt! -in de gedaante van Match2020-, is een schot in de roos. Leerling-kok Parveen Sobnath is het levende bewijs van een leerling-kok die via de Texel Academy en het ROC leert voor zijn kokspapieren, niveau 2 en zeker gaat doorstromen naar niveau 3. 

In de keuken van een modern hotel tussen de landerijen staat deze leerling-kok trots zijn mannetje. De plek ademt de nostalgische sfeer van de hoeve die in 1965 als pension gebouwd werd, naast de boerderij van Arnoud en Gusta Langeveld. Boutique Hotel Texel in De Cocksdorp is het toneel waarop de leerling-kok acteert én met verve. Parveen is een ruwe bolster met een blanke pit. Achter zijn getatoeëerde huid en ietwat gesloten houding gaan vriendelijkheid schuil én passie voor het vak.  

Als zoon van een Hindoestaans gezin dat in 1980 naar Nederland kwam, groeit Parveen op in hartje Den Haag, aan de Hoefkade. In zijn jeugd maakt hij niet altijd de juiste keuzes, waardoor hij enkele jaren in de gevangenis heeft doorgebracht. “Ik heb fouten gemaakt, vond andere dingen belangrijker, maar dat is nu wel anders. Ik kijk alleen nog maar vooruit en wil een goed voorbeeld zijn voor mijn kinderen. Toen ik 14 was wilde ik al kok worden, vorig jaar was er de kans om dit alsnog te kunnen doen aan de Texel Academy. Die kans heb ik gegrepen.”  

Parveen kan op Texel in 1 jaar -elders in het land kan men rekenen op 2 jaar- zijn niveau 2 papieren halen. Hij heeft de mogelijkheid om door te stromen naar niveau 3. Parveen is al zeker van deze plek in hetzelfde leerbedrijf waar hij vier dagen per week werkt, wat een mooie belofte lijkt naar een toekomst op het eiland. Daarnaast gaat hij een dag in de week naar school en woont in een woning op de campus in Den Burg, samen met andere studenten. 

Parveen laat in de keuken onder toeziend oog van chef-kok Robin Mosk de warme en koude kant zien en vertelt over zijn ervaringen:In september kwam ik vanuit Zeeland, waar ik toen woonde, naar Texel. Best spannend hoor, zo ver van huis. Ik heb namelijk twee kinderen, een jongen van 8 en meisje van 11.” De namen van zijn kinderen prijken in inkt op zijn arm en in zijn hals. “Gelukkig kunnen we beeldbellen en zie ik ze in de vakanties.”  

 De leerling-kok gedijt in het relatief kleine familiehotel, dat voor hem met een gesponsorde elektrische fiets binnen een half uurtje vanaf Den Burg te bereiken is. Chef-kok Robin geeft aan blij te zijn met de creatieve inbreng van zijn leerling-kok.  

“Het leuke aan koken is dat je je eigen ding kunt doen en dat iedere dag weer anders is”, zegt Parveen terwijl hij zich focust op een stuk Texels lam op de grill. “We werken met producten van het eigen land en van het eiland. Op de schuifdeur van de keuken zijn de woorden ‘Proef de passie te lezen’. Die sluiten naadloos aan bij de kok Parveen. Wie hem aan het werkt ziet, proeft de passie 

Tekst: Tekstgenoten
Fotografie: Bertil van Beek