Samenwerkende organisaties uit bollensector bundelen de krachten

‘Wij zijn omringd door grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld’

Toerisme als groeimotor van de regionale economie! De gemeenten in de Kop van Noord-Holland zijn ervan overtuigd en zetten zich samen met De Kop Werkt! in voor de verbetering van de Kop van Noord-Holland als toeristische trekpleister. Negen toeristische organisaties uit de bloembollensector namen het voortouw, bundelden de krachten en bieden, mede door ondersteuning van De Kop Werkt! met het grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld ‘de toerist’ een onvergetelijke educatieve, sportieve én ontspannende dag.

“This is where the real magic happens! Hier gebeurt het echt!”, zo vertelt een enthousiaste Kees Vriend, directeur van Land van Fluwel op het zonnige terras van dit bijzondere avonturenparadijs. “Wij bieden zoveel meer dan het bezichtigen van bollen. Daar waar mensen in de Keukenhof door een prachtig aangelegd park langs tulpen lopen, sta je in Noord-Holland midden in de bollencultuur en –velden. Hier zie je de boer in het land rijden. Bollenkwekers tussen de velden doorlopen, die ook nog eens met veel passie willen vertellen over hun product. Als toeristische organisaties onderling ben je samen dan natuurlijk veel krachtiger en kun je veel meer uitstralen”, zegt Vriend waarna hij de andere meewerkende organisaties opsomt: “Bloeiend Zijpe, Floratuin Julianadorp, Kleurrijk Julianadorp, Tulpenexcursie.nl, Bloemendagen Anna Paulowna, Hortus Bulborum Limmen, Lentetuin Breezand, Poldertuin Anna Paulowna en Holland boven Amsterdam.”

Boemeltrein tussen de tulpen 
Op de achtergrond klinken fluitende vogels en lachende kinderstemmen, terwijl aan de voorkant van het terrein de eerste boemeltrein tussen de tulpen verdwijnt, richting het proefveld van het verderop gelegen Fluwel. Aan boord als gids een voormalig bollenboer die vol enthousiasme de stroom toeristen -bestaande uit Duitsers, schoolkinderen, gezinnen op vakantie, Japanners en Chinezen en ouderen uit verzorgingstehuizen- een ultieme bollenbeleving geeft.
 
Prikken, prutten en slechte wifi 
Op Land van Fluwel, dat bestaat vanaf 2012 en zo’n achttien medewerkers telt, is het genieten voor jong en oud. “Hier leggen wij de vinger op het maatschappelijke pijnpunt: de online gekte. Hier ontmoet je elkaar offline en ga je zelf op avontuur. Je kunt hier prikken, prutten en terug naar de tijd van slechte wifi”, stel Vriend lachend. “Het draait hier om verwonderen en verrassen. Geen knop indrukken om vervolgens in een of andere attractie over de kop te gaan, maar zelf ontdekken.” In het avonturenpark komt het verhaal van de tulp tot leven. Daarnaast is van alles te beleven: grenzen verleggen op een kilometer lang blotevoetenpad, ravotten in het speelparadijs, kiekeboe spelen in het verstoppertjesbos, hoogtes bedwingen op het klimparcours en racen op de skelterbaan. Vanaf de onlangs gebouwde uitkijktoren kan de kleurenpracht van de bollen worden bekeken en moe van al die activiteiten kan heerlijk worden geluierd op het en Strand van Fluwel. Voor volwassenen worden regelmatig muziek -en theateravonden georganiseerd.

Tulp niet alleen hoofdmenu 
“De tulp behoort niet meer alleen tot het hoofdmenu, er staan nu meerdere verrassende hoofdgerechten op onze spreekwoordelijke menukaart”, zegt Vriend die van origine schoolmeester is en via omzwervingen in het bedrijfsleven terechtkwam en zich daar vooral bezighield met creatieve ontwikkelingen en marketing. Op Land van Fluwel, dat opgebouwd is door en eigendom is van de familie Van der Veek, komt voor de voormalige schoolmeester het zakelijke en creatieve samen. “Voorheen bestond het seizoen slechts uit vijf weken en daarna moest je uit een ander vaatje tappen. Nu werken wij andersom. Alles wat hier gebeurt, versterkt de tulp, van maart tot november.”

Volwaardig lang seizoen 
De samenwerkende organisaties komen via diverse marketinguitingen naar buiten als ‘Tulpen boven Amsterdam’. “Samen laten wij zien dat wij omringd zijn door het grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld. Met deze club mensen gaan wij verrassen en vernieuwen en een tulpenbeleving neerzetten voor de hele wereld. Samen zorgen wij dat het seizoen volwaardig lang wordt. Wij voelen de potentie!”

Tekst: Tekstgenoten
Fotografie: Bertil van Beek Fotografie