Succesvolle tweede editie PET

Lassen, zagen, tegelzetten, pijpen buigen: bijna duizend leerlingen van 26 basisscholen uit de Kop van Noord-Holland zijn op 3 juni tijdens het tweede Promotie Evenement Techniek (PET) in Den Helder aan de slag gegaan met techniek. Naast de traditionele techniek, zijn ze ook bezig geweest met zogeheten ‘21st century skills’ als robots programmeren, computers hacken, dronevliegen en techniek in de zorg. Kortom: voor ieder opleidingsniveau en talent was er wel een passende technische uitdaging.

Ruim dertig bedrijven uit de regio hebben tijd en geld geïnvesteerd om jongeren interessante activiteiten aan te bieden. Er ontstaat een steeds sterker wordend netwerk van partners die samen verantwoordelijkheid nemen voor de arbeidsmarktopgave in de technieksector.

Naast de techniekactiviteiten van de bedrijven, hebben de leerlingen een voorstelling van astronaut André Kuipers of illusionist Timon Krause in theater De Kampanje bezocht. Beiden stelden techniekpromotie centraal. Voorafgaand aan het evenement hebben kinderen vragen gemaakt en opgestuurd aan het duo. Zo konden André en Timon tijdens hun voorstelling maximaal aansluiten bij de belevingswereld van hun jonge publiek.

Olympische Spelen

Voor de standhouders en begeleiders van de kinderen was er tijdens het PET een netwerkmoment. Marco Coesel vertelde daar zijn ondernemersverhaal: het verhaal van een jongen die vmbo kader volgde en nu als volwassen man directeur van Variopool is, een bedrijf dat beweegbare zwembadbodems bouwt. Onder andere voor de Olympische Spelen!

Het netwerkmoment draaide om het inzicht dat steun van ouders van groot belang is in de keuze voor techniek. Momenteel kiest nog geen 10 procent van de jongeren voor een opleiding in deze richting. Dat zou 50 procent moeten zijn, willen we aan de vraag vanuit de bedrijven voldoen. Bovendien kan een kind bij de keuze voor techniek een rijk bestaan tegemoetzien.

Tech@Connect is onderdeel van Match2020, een programma van het regionaal samenwerkingsprogramma De Kop Werkt!. Het doel van Tech@Connect is enerzijds het enthousiasmeren en stimuleren van jongeren om te kiezen voor een baan in de techniek, maar is er ook op gericht om de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te dichten. Dit gebeurt aan de hand van een aantal projecten, waar het Promotie Evenement Techniek er een van is.