Werkzaamheden zwembassin Lutjestrand gaan verder

 

Sinds eind april wordt er weer gewerkt aan het zwembassin aan het Lutjestrand. Inmiddels zijn de stenen rondom het zwemwater afgegraven. Naar verwachting kan iedereen in de zomer zwemmen in het bassin, zonder zich druk te maken om blauwalg.

De dam met basaltstenen tegenover het strandje is verwijderd

Deze stenen worden deels gebruikt voor de fundering van het bassin. De rest wordt hergebruikt op een andere plek. Op de plek van de dam komt een fundering voor een steiger. Na het plaatsen van die fundering, worden de andere funderingen voor de steigers geplaatst. Daarna worden hierop steigers gemaakt en is het zwembassin afgesloten. Op dat moment kan de pomp en het leidingwerk worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het water in het bassin ververst wordt en blauwalg geen kans krijgt. Ook wordt het zwemgedeelte afgegraven. Het laagje slib wat hier onder water ligt wordt afgevoerd. Het zand op het strand wordt ook afgegraven zodat alles een gelijke hoogte krijgt.

Het zwembassin is een soort zwembad in het water

Hierin kan ook worden gezwommen als er blauwalg in het Amstelmeer aanwezig is. Het water in het bassin wordt namelijk ververst met water uit een diep punt van het Amstelmeer. Het bassin wordt afgesloten met steigers van gerecycled kunststof wat op hout lijkt. Hierdoor is aanmeren aan de buitenzijde met een sloep mogelijk. Op het diepste punt wordt het bassin ongeveer 1,20 meter diep. De bouw van het bassin is gestart in januari 2021. De planning loopt uit door het niet beschikbaar zijn van verschillende materialen.

Het bassin is ongeveer net zo groot als het zandstrand van het Lutjestrand. De afmetingen zijn 119 meter lang met de twee zijkanten van 63 meter en 96 meter. De steiger krijgt een looppad van 2 meter breed.

Zodra het zwembassin klaar is, krijgt het Lutjestrand een opknapbeurt

Zo worden er nieuwe speeltoestellen en fietsenrekken geplaatst. De speeltoestellen komen op het zandstrand. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor andere leeftijden. Het strand krijgt bijvoorbeeld naast een watertafel ook een volleybalnet.

Al jaren wordt het zwemwater aan het Lutjestrand geteisterd door blauwalg

Hierdoor kan er vaak niet in worden gezwommen in de zomer. Terwijl het juist voor veel mensen zo’n fijne plek is om te recreëren. Daarom is dit plan bedacht. Zo kan er veilig in het bassin worden gezwommen. Het ontwerp voor het zwembassin is tot stand gekomen uit alle suggesties die zijn gedaan tijdens bijeenkomsten met ondernemers, omwonenden en gebruikers van het strand. Het ontwerp is gemaakt door HB Advies. Klein Wieringen is de aannemer van het project.